Buiten de openbare weg

Motorvoertuigen die op eigen terrein moet blijven.

Onofficieel

Voertuigen die enkel op eigen, afgesloten terrein rijden en nooit op de openbare weg komen hoeven in Nederland niet gekentekend te zijn. Daarom betreft deze categorie uitsluitend onofficiële kentekenplaten, beter gezegd "herkenningsplaten", waarop wettelijk toezicht niet van toepassing is.

Rood met witte of zwarte tekens is de meest gebruikte combinatie om aan te geven dat het motorvoertuig zich niet op de openbare weg mag begeven.

99-XX-XX

Voorbeeld, rood/wit

99-XX-XX

Voorbeeld, rood/zwart

Afmeting, kleur en opschrift kunnen vrij gekozen worden aangezien ze geen wettelijke waarde hebben. Defensie heeft voor een rood/witte kleurstelling gekozen en onder andere Tata Steel in IJmuiden voor rood/zwart. Beiden gebruiken de standaardafmeting van normale Nederlandse kentekenplaten.

Shell

Shell gebruikt in Pernis rood/witte platen.

PH-999

Personenauto

BH-999

Bestelauto

TH-999

Vrachtwagen

Toepassing

Motorvoertuigen die van dit soort herkenningsplaten voorzien zijn, zijn meestal in gebruik bij bedrijven met grote eigen (fabrieks-)terreinen waarbinnen vervoer van goederen en/of personen plaatsvindt. Het wagenparkbeheer past deze "nummerborden" naar eigen inzicht toe indien het belangrijk geacht wordt:

Het voordeel van herkenningsplaten als identificatiemiddel is dat het meelift op de standaardwijze waarop men gewend is voertuigen te identificeren. Er gaat tevens een signaalwerking van uit zodat bijvoorbeeld bij een vergissing zo'n voertuig aan de uitrit tegengehouden kan worden door de bewakingsdienst.

Het is overigens mogelijk dat de letter/cijfer-combinatie op de plaat wel het officiële kenteken is dat door de RDW (of soms Defensie) aan het voertuig is of was toegekend. Als het voertuig in principe wel gekentekend is en toch een keer de openbare weg op moet, bevestigt men tijdelijk de originele gele NL-kentekenplaten. Dat mag uiteraard alleen als aan alle wettelijke eisen voor rijden op de openbare weg kon worden voldaan; bijvoorbeeld de APK-, verzekerings- en belastingplicht.

To top